Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehti 17.12.2020
Julkaistu 23.12.2020
Palkittu Amisrekryn keksijä pursuaa ideoita ja työn iloa
Tämän vuoden Rekrygaalassa palkittiin Vuoden rekrytointialan kehittäjänä turkulainen Sanna Järvinen. Palkinto osui oikeaan, sillä Järvinen on uskomattoman idearikas ja toimelias persoona. Lisäksi hänen rekryideansa kumpuavat halusta auttaa.
Vuoden 2020 Rekrygaalassa palkitun turkulaisen Sanna Järvisen toimenkuva saa melkein kenet tahansa hengästymään. Järvinen on kolmen yrityksen – Amisrekryn, Amisharjoittelun ja Yksityisopettaja.fi:n – toimitusjohtaja sekä taloushallinnon lehtori Turun ammatti-instituutissa. Lisäksi hän on kehittänyt Maatilalle.fi-portaalin.
-Pidän paljon opettajan työstäni Turun ammatti-instituutissa. Minusta on mukava työskennellä nuorten kanssa. Samalla koen, että yritysteni kautta pystyn edistämään nuorten työllistymistä. Toimiminen yritysmaailmassa vahvistaa myös opettajan työtäni ja pystyn tarjoamaan nuorille oikeaa tietoa yritysmaailmasta ja työelämästä, Järvinen miettii.
Opettajan keksintö helpottaa opiskelijoiden tuskaa
Sanna Järvinen on työskennellyt suuren osan elämäänsä henkilöstöhallinnan ja rekrytoinnin parissa. Tämä tausta vaikutti suuresti siihen, että Turun ammatti-instituutin opettajaksi ryhdyttyään hän huomasi selkeän markkinaraon. Toisen asteen opiskelijoille ei ollut tarjolla rekrytointikanavia, toisin kuin vaikka esimerkiksi korkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoille.
Tuumasta toimeen, ja pian syntyi Amisrekry. Se perustettiin vuonna 2017.
-Opettajana näkee sen tuskan, mikä opiskelijoilla on, kun he etsivät hyvää harjoittelupaikkaa. Ja yhtä lailla yritykset tarvitsevat koko ajan työvoimaa, sanoo Järvinen.
Amisrekryä seurasi Amisharjoittelu, joka on ilmainen ammatillisten toisen asteen työharjoittelupaikkojen ilmoitus- ja hakukanava yrityksille ja opiskelijoille.
-Olen onnellinen, että pystyn nykyisin yhdistämään kaksi intohimoani; rekrytoinnin ja opettamisen. Amisrekry ja Amisharjoittelu ovat molemmat tietyllä tapaa sosiaalisia yrityksiä. Yritysten taustalla olevat arvot: välittäminen, joustavuus, läpinäkyvyys, henkilökohtaisuus, vastuullisuus ja edelläkävijyys ohjaavat vahvasti toimintaamme, Järvinen kertoo.
Juuri oikeassa iässä rohkeisiin ratkaisuihin
Rohkeus yrittäjyyteen on kasvanut steppi kerrallaan, ja Järvinen on ideoinut ja perustanut uusia yrityksiä yksi toisena jälkeen. Monta kertaa idea on aivan nenän edessä, kunhan sen vain huomaa.
Esimeriksi Järvisen perustama Yksityisopettaja.fi-yritys lähti siitä oivalluksesta, että Amisrekryn toimitilat ovat tyhjillään iltaisin ja viikonloppuisin – sitä voisi hyödyntää opetuskäytössä. Kun tuttavapiirissä oli opetustyön myötä paljon eri alojen opettajia, yrityksen perustaminen oli helppoa.
-Tärkeintä on se, ettei haudo ideaa yksin mielessään, vaan puhuu siitä kollegoilleen ja ystävilleen. Näin asiaa saa jalostettua eteenpäin!
Myös ikä antaa rohkeutta, ja 46-vuotias Järvinen kokee olevansa juuri oikeassa iässä toteuttamassa unelmiaan.
-Ehkä kaksikymppisenä en olisi vielä uskaltanut toteuttaa ideoitani, mutta nyt uskallan!
Perhekin joustaa ja tukee, ja perheen 15- ja 17-vuotiaat lapset osaavat toimia itsenäisesti.
Haluan auttaa, en repiä rahaa
Järvinen laittaa yrityksiinsä paljon aikaa ja intoa, mutta ei yritä maksimoida voittojaan. Amisharjoittelu on maksuton palvelu, samoin tänä keväänä perustettu Maatilalle.fi-rekryportaali.
-Suomalaiset maatilat olivat keväällä todella vaikeassa tilanteessa, joten en olisi ikinä voinut ryhtyä rahastamaan sillä tilanteella!
Kun mediassa puhuttiin siitä, miten maatiloilla tarvittiin työvoimaa, Järvinen sai idean. Hän rekisteröi palvelunsa nimen seuraavana päivänä ja pari päivää myöhemmin julkaistiin Maatilalle.fi -sivusto. Se oli ensimmäinen koronapandemian aikana rakennettu sivusto, joka auttoi maksuttomasti maatiloja ja puutarhoja löytämään työvoimaa.
-Haluan työlläni auttaa muita, en repiä rahaa, Järvinen sanoo.
Kaikki Järvisen yritykset pyörivät pienellä porukalla, ja Järvinen tekee itse niin paljon kuin ehtii.
-Teen yrityksiini liittyvää työtä iltaisin ja viikonloppuisin, enkä oikein koe sitä edes työksi! Toisaalta en haali älyttömästi töitä, ja jos tuntuu siltä, että täytyy pitää vapaata, sitten pidän. Olen luonteeltani sellainen, että puuhaan koko ajan jotain. En osaa olla tekemättä mitään, enkä juuri katso televisiota.
Heli Nieminen