Mikä on ansioluettelo?

CV (= Curriculum Vitae) eli ansioluettelo kertoo työnhakijan tiedot selkeästi yhteen koottuna. Siihen on tiivistetty koulutus- ja työtaustasi.

Hyvä CV on helppolukuinen ja siitä pystyy nopeasti lukemaan kaiken oleellisen työnhakijaan liittyvän tiedon. Suositeltu pituus on max. yksi A4. Tästä voit ladata yksinkertaisen CV mallin.

Perustiedot

Ansioluettelo alkaa hakijan perustiedoilla. Kerro nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja syntymäaikaisi. On myös hyvä mainita muutamalla sanalla tai lauseella persoonastasi.

Voit lisätä ansioluetteloosi myös kuvan, jos haluat. Se on helppo tapa tuoda persoonasi mukaan ansioluetteloon.

Lue aiheesta lisää: ”CV ja täydellisen kuvan metsästys”

Koulutustiedot

Perustietojen jälkeen tulee listata käymäsi koulut aikajärjestyksessä niin, että uusin/viimeksi suoritetuin on ylimpänä. Peruskoulua ei välttämättä tarvitse mainita, jos olet jo suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Mikäli opiskelusi on kesken, voit mainita arvioidun valmistumisajan. Suoritetuista tutkinnoista tulee mainita joko valmistumisvuosi tai aloitus- ja valmistumisvuosi.

Muut taidot

Koulutustietojen jälkeen voit kertoa muista taidoistasi kuten kielitaidostasi ja atk-taidoistasi. Mainitse kielitaito-kohdassa äidinkielesi ensimmäisenä. Äidinkielen lisäksi kannattaa aina kertoa myös suomen, englannin ja ruotsin kielen taidostasi. Mikäli puhut jotain muuta kieltä tai kieliä, voit kertoa myös niistä. Kielitaitoasi voit arvioida asteikolla kiitettävä/hyvä/tyydyttävä tai esimerkiksi visuaalisesti tähdillä tai palloilla.

Atk-taito -kohdassa voit kertoa mm. Wordin, Excelin ja muiden tietoteknisten ohjelmien käyttötaidoista. Esimerkiksi erilaiset laskutuspalvelut tai kassajärjestelmät voi ilmoittaa tässä kohdassa.

Työhistoria

Tämän jälkeen on työhistorian vuoro. Kirjoita nykyinen tai viimeisin työpaikkasi ensimmäiseksi. Mikäli sinulla ei ole paljoa työkokemusta, kirjoita kaikki kesätyösi ja työssäoppimisjaksosi CV:en.

Lue myös aiheesta kirjoitettu blogiteksti: ”Miten saada töitä ilman töitä?”

Kerro jokaisessa kohdassa työpaikkasi, tehtäväsi ja milloin olit ko. paikassa työssä. Työpaikasta on hyvä mainita työtehtävien lisäksi myös muuta kiinnostavaa, kuten esimerkiksi luottamustehtävistä tai taidoista, joita opit. Jos sinulla on mahdollisia suosittelijoita aikaisemmista työpaikoista, voit kertoa ne myös tässä.

Harrastukset

Työhistorian jälkeen voit kertoa harrastuksistasi. Niiden kautta työnantaja voi arvioida esim. ryhmätyötaitojasi. Harrastukset voi muiden taitojen tapaan myös ilmoittaa kuvakkeina.

CV-pohjien käyttö

Lataamalla valmiin CV-pohjan, on tarvittavat tiedot helppo täyttää paikoilleen. Netti on pullollaan erilaisia pohjia, joita voi muokata oman maun mukaan.

Täältä voit ladata käyttöösi myös Amisrekryn omia pohjia. Pohjat on toteutettu Wordin taulukko-ominaisuudella, joten niin sisältöä kuin ulkonäköäkin on helppo muokata.

Lue blogistamme lisää CV-pohjista: ”Neljä uutta CV-pohjaa”


Ladattavat CV-pohjat

Alta voit ladata Wordin .docx -muodossa olevia ansioluettelopohjia. Aloita purkamalla lataamasi zip-tiedosto. Vinkkejä pohjien muokkaamiseen löydät blogistamme.

Nro 1

Nro 2

Nro 3

Nro 4

Nro 5


Nro 6