CV eli ansioluettelo
Mikä on ansioluettelo?
CV (= Curriculum Vitae) eli ansioluettelo kertoo työnhakijan tiedot selkeästi yhteen koottuna. Siihen on tiivistetty koulutus- ja työtaustasi.
Hyvä CV on helppolukuinen ja siitä pystyy nopeasti lukemaan kaiken oleellisen työnhakijaan liittyvän tiedon. Suositeltu pituus on max. yksi A4.
Perustiedot
Ansioluettelo alkaa hakijan perustiedoilla. Kerro nimesi, osoitteesi, puhelinnumerosi, sähköpostiosoitteesi ja syntymäaikaisi. On myös hyvä mainita muutamalla sanalla tai lauseella persoonastasi.
Voit lisätä ansioluetteloosi myös kuvan, jos haluat. Se on helppo tapa tuoda persoonasi mukaan ansioluetteloon.
Lue aiheesta lisää: ”CV ja täydellisen kuvan metsästys”
Koulutustiedot
Perustietojen jälkeen tulee listata käymäsi koulut aikajärjestyksessä niin, että uusin/viimeksi suoritetuin on ylimpänä. Peruskoulua ei välttämättä tarvitse mainita, jos olet jo suorittanut ammatillisen perustutkinnon. Mikäli opiskelusi on kesken, voit mainita arvioidun valmistumisajan. Suoritetuista tutkinnoista tulee mainita joko valmistumisvuosi tai aloitus- ja valmistumisvuosi.
Muut taidot
Koulutustietojen jälkeen voit kertoa muista taidoistasi kuten kielitaidostasi ja atk-taidoistasi. Mainitse kielitaito-kohdassa äidinkielesi ensimmäisenä. Äidinkielen lisäksi kannattaa aina kertoa myös suomen, englannin ja ruotsin kielen taidostasi. Mikäli puhut jotain muuta kieltä tai kieliä, voit kertoa myös niistä. Kielitaitoasi voit arvioida asteikolla kiitettävä/hyvä/tyydyttävä tai esimerkiksi visuaalisesti tähdillä tai palloilla.
Atk/IT-taito -kohdassa voit kertoa mm. Wordin, Excelin ja muiden tietoteknisten ohjelmien käyttötaidoista. Esimerkiksi erilaiset laskutuspalvelut tai kassajärjestelmät voi ilmoittaa tässä kohdassa.
Työhistoria
Tämän jälkeen on työhistorian vuoro. Kirjoita nykyinen tai viimeisin työpaikkasi ensimmäiseksi. Mikäli sinulla ei ole paljoa työkokemusta, kirjoita kaikki kesätyösi ja työssäoppimisjaksosi CV:en.
Lue myös aiheesta kirjoitettu blogiteksti: ”Miten saada töitä ilman töitä?”
Kerro jokaisessa kohdassa työpaikkasi, työtehtäväsi ja milloin olit kyseisessä paikassa töissä. Työpaikasta on hyvä mainita työtehtävien lisäksi myös muuta kiinnostavaa, kuten esimerkiksi luottamustehtävästä tai taidoista, joita opit. Jos sinulla on mahdollisia suosittelijoita aikaisemmista työpaikoista, voit kertoa ne myös tässä.
Harrastukset
Työhistorian jälkeen voit kertoa harrastuksistasi. Niiden kautta työnantaja voi arvioida esim. ryhmätyötaitojasi. Harrastukset voi muiden taitojen tapaan myös ilmoittaa kuvakkeina.
Ulkoasu
CV:n ulkoasuun kannattaa panostaa. On tärkeää, että CV on selkeästi luettava ja visuaalisesti erottuva. Netti on pullollaan hienoja ja helposti muokattavia CV-pohjia, joihin pystyt lisäämään omat tietosi kätevästi.
CV-pohjista löytyy aina klassisempia malleja, värikkäitä ja rohkeempia vaihtoehtoja.
CV:n tekoon ei graafikon taitoja tarvitse, se on simppeliä netin yksinkertaisilla työkaluilla. Ulkoasun valitsemisessa kannattaa miettiä miten se sopii hakemaasi alaan, yritykseen ja minkälainen tyyli tuo persoonaasi esille.
Ilmaisia ja hyviä CV-pohjia löytyy esimerkiksi Canva-sivustolta. Tekstinkäsittely Word-ohjelmalla on myös muokattavia pohjia!
Muista Amisrekryn CV- ja työhakemusklinikka! Sieltä saat apua ansioluettelon tekemiseen!