Miten saada töitä ilman töitä?
Kaikkihan me olemme siinä oravanpyörässä olleet – ilman kokemusta ei saa töitä ja ilman töitä ei saa kokemusta. Varsinkin vielä opiskelevilla tai vastavalmistuneilla on harvoin ehtinyt kerääntyä työmaailmasta CV:n täytettä. ”Tyhjästä on paha nyhjäistä”, vai onko?
Miten tuot esille vähäisenkin kokemuksen
Aloita miettimällä jo menneitä työhön verrattavia jaksojasi. Esimerkiksi yläkoulun TET-jaksot ja ammattikoulun työssäoppimiset voi hyvinkin laskea työkokemukseksi, vaikka ne usein kestävätkin vain lyhyen aikaa. Muista myös mahdolliset nurmikonleikkuu-, lemmikinhoito- ja babysitting-keikat, sillä nekin kertovat ahkeruudestasi työelämässä.
Seuraavaksi mieti vapaaehtoistoimia muistuttavia kokemuksiasi. Oletko työskennellyt esimerkiksi messuilla tai festareilla apulaisena? Entä minkälaisiin luottamustoimiin olet ottanut osaa? Esimerkiksi koulun oppilaskunta, läksykerhon vetäminen tai tutor-toiminta voidaan laskea luottamustoimiksi.
Mikäli olet tällä hetkellä työttömänä, aika kannattaa käyttää hyödyksi esimerkiksi päivittämällä tai suorittamalla työkortteja. Jokainen suorittamasi työkortti tai kurssi on oiva lisä ansioluetteloosi ja osoittaa haluasi oppia uutta.
Kerro myös vapaa-ajastasi
Myös harrastuksesi kertovat sinusta, osaamisestasi ja kiinnostuksenkohteistasi. Riippuen hakemasi työpaikan alasta, sitä tukevista harrastuksista voi mainita lyhyesti. Autoalan töitä hakeva voi kertoa tuunailleensa kaverin kevaria, kädentaitoja vaativaa työtä hakeva voi kertoa virkkausharrastuksestaan, kerhonohjaajaksi pyrkivä voi kertoa partiokokemuksistaan, jne.
Tuo esille persoonaa ja luonneteenpiirteitäsi. Kerro konkreettisin esimerkein, miten eri piirteet tulevat esille: tiimitaitoja korostaessa suurperheessä eläminen tai vaikkapa joukkuelajien harrastaminen tukevat väitettäsi erinomaisesti.
Avaa koulutaustaasi
Viimeisenä oljenkortena voit vielä kertoa koulutuksestasi tarkemmin. Kerro esimerkiksi missä aineissa olit hyvä, mistä aineista pidit ja suorititko työhön sopivia stipendejä.
Lopuksi kerää kaikki kokemuksesi yhteen ansioluetteloosi tai työhakemukseesi. Pian huomaat, että kokemusta ja sisältöä on ehtinyt karttua jo varsin paljon. Jotta et jäisi pelkän paperin varaan, voit vielä soittaa tai käydä paikan päällä juttelemassa työstä kasvotusten työnantajan kanssa. Se osoittaa oma-aloitteisuutta ja mielenkiintoa hakemaasi työtä kohtaan ja toivottavasti myös parantaa mahdollisuuksiasi tulla valituksi.
Vaikka et tulisi heti ensimmäisellä yrittämällä valituksi, älä lannistu. Työnhaku on jo itsessään työtä, eikä kukaan ole siinä mestari syntyessään. Onnea työnhakuun!
– Julia