Onko työhaastattelussa pakko vastata kaikkeen?

Suora ja lyhyt vastaus ei.

On tiettyjä kysymyksiä ja asioita joita haastattelija/työnantaja ei saa kysyä työnhakijalta. Haastattelija ei saa kysyä kysymyksiä, jotka eivät liity millään tavalla hakemaasi työpaikkaan ja työtehtävään. Näihin kysymyksiin voit jättää kokonaan vastaamatta tai vastata vajavaisesti. Asiallisesti voit myös kysyä, että mitä merkitystä tällä on työntehtävän hoitamisen kannalta.

Lähtökohtaisesti perheeseen, uskontoon, poliittisiin mielipiteisiin tai seksuaaliseen suuntautumiseen kuuluvat asiat eivät kuulu työnantajalle.

Esimerkiksi lapsen saaminen lain mukaan on aina yksityisasia, vaikka työnantajan näkökulmasta asialla olisikin merkitystä. Työnhakijalla ei ole lisäksi velvollisuutta kertoa raskaudestaan.

Muutama esimerkki, joita haastattelija ei saa kysyä:

  • Onko sinulla lapsia? Aiotko hankkia lapsia lähitulevaisuudessa?
  • Mikä on siviilisäätysi?
  • Onko sinulla sairauksia tai vammoja?
  • Oletko suorittanut ase- tai siviilipalveluksen?
  • Millaiset suhteet perheelläsi on liike-, omistus-, yritysmaailmaan?
  • Edustatko jotain uskontoa?

Joskus esim. terveydentilaan liittyvät kysymykset voivat olla sallittuja, jos ne liittyvät työtehtävän työstä suoriutumiseen.

Kiellettyjä kysymyksiä voi kumminkin tupsahdella haastattelijalta, koska kaikki eivät tiedä mitä saa kysyä ja mitä ei. Pitää muistaa, että sillä ei tarkoiteta mitään pahaa. Tällaisen tilanteen sattuessa, voit kiittää kysymyksestä ja asiallisesti kieltäytyä vastaamasta ja perustella, ettei kysymystä saisi kysyä haastattelutilanteessa.

Älä kuitenkaan syyllistä työhaastattelijaa, koska se ei johda mihinkään. Mieluummin ohjaa keskustelu asiallisesti kohti jotain työn kannalta olennaisempaan asiaa kohti.

Tsemppiä työhaastatteluihin! ?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *